Graag willen wij de werking van de Rode Kruis Hulppost Familiestrand aan u voorstellen, zodat u weet wanneer, hoe en waarvoor u gebruik kunt maken van onze diensten.

De hulppost is officieel aangesloten bij Rode Kruis Vlaanderen, afdeling Retie en maakt dus deel uit van de grote Rode Kruis organisatie. Er zijn verschillende Rode Kruis vrijwilligers actief die allen in orde zijn met hun opleiding eerste hulp en interventie. Sommigen hebben zelfs de opleiding verzorging of ambulancier. Dit mag u in ieder geval geruststellen wat betreft de kennis van onze hulpverleners.
Al onze hulpverleners zijn gewoon kampeerders net als u die hun diensten vrijwillig en belangeloos beschikbaar stellen voor de kampeerders.
De eerste en belangrijkste opdracht is uiteraard de hulpverlening bij ongevallen of acute ziekte. Daarnaast zijn er enkele diensten waarvan u gebruik kunt maken nml. Een uitleendienst hulpmateriaal, dokters- en apothekersdienst tijdens de weekends, opleidings cursussen eerste hulp en bijscholingen.

Eerste hulpverlening:
De hulppost is geopend zodra de eerste Rode Kruis vrijwilliger aanwezig is op het kampeerverblijfpark. Is er geen Rode Kruis vrijwilliger beschikbaar, dan kunt u zich wenden tot het kampbeheer aan de ingang, waar steeds een verbandkoffer aanwezig is.
Onze hulpverleners zijn via een oproepsysteem te alarmeren. Hiervoor drukt u gewoon op de deurbel aan de hulppost. Na enkele ogenblikken wordt u verbonden met een van onze hulpverleners via de parlefoon. Hij zal u om info vragen en de nodige hulp verlenen of deze organiseren. De hulpverlener moet zich van zijn caravan naar de hulppost begeven en is niet permanent in de hulppost aanwezig. Dit kan dus enkele minuten duren. Via het oproepsysteem kunnen meerdere hulpverleners opgeroepen worden. Tevens kunnen alle medische diensten gealarmeerd worden vanuit de hulppost zoals dokter, ambulance, MUG-team, brandweer en politie.
De hulppost is uitgerust met de meest moderne eerste hulp materialen en verzorgingsmiddelen. Dit gaat van een pleistertje, ontsmettingsmiddel en verbandmateriaal tot een pijnstiller en allerlei medicatie voor diaree, buikklachten, insektenbeten, enz. zelfs tot een aspiratietoestel, hartmonitoring, zuurstofapparatuur, reanimatiekoffer, spalken, vacuummatras, enz.
Mogen wij u alleen nog vragen om na 22.00 uur ons alleen op te roepen in dringende gevallen. De verzorgingen in de hulppost door onze vrijwilligers zijn GRATIS, echter een kleine bijdrage in onze steunbus is altijd welkom.

Uitleendienst hulpmateriaal:
Het is al erg genoeg indien u tijdens uw verblijf op het Familiestrand een ongeval krijgt. Om deze ongemakken te verlichten beschikt de hulppost over verschillende rolstoelen en krukken welke u tegen een kleine vergoeding voor onbepaalde tijd kunt lenen. Ben zuinig op dit materiaal zodat nog velen hiervan gebruik kunnen maken. Eventuele specifieke materialen zoals een looprek, WC-stoel, speciale krukken,… zijn via onze afdeling Retie op korte tijd beschikbaar.

Dokters- en apothekersdienst in het weekend:
Wij kunnen u steeds vertellen welke dokter of apotheker in de buurt weekenddienst heeft. Ook kunnen wij voor u afspraken maken met deze dokter, zodat u weet waar u terecht kunt indien nodig. De doktersdienst strekt zich uit over het gebied Mol, Retie, Dessel, Arendonk. Alsook de verwijzing naar de huisartsenpost in Turnhout.

Opleidingscursussen eerste hulp:
Heeft uzelf belangstelling om een eerstehulp-cursus te volgen, voor thuis, voor de kinderen, of gewoon om te weten wat je moet doen in een noodsituatie, dan kun je ook hiervoor bij ons terecht. Bij voldoende deelname willen wij weer een cursus inrichten in de hulppost hier op het kampeerverblijfpark. Wat wil je nog meer dan eerste hulp leren tijdens je verblijf op het Familiestrand. Heb je nadien belangstelling om mee te werken in de Hulppost en samen met ons hulp te verlenen aan onze kampeerders, dan zijn wij daar extra blij mee. We kunnen steeds nieuwe vrijwilligers gebruiken.
Heb je onlangs een cursus gevolgd in je dorp en je hebt nog een geldig eerste-hulp diploma, laat het ons dan ook even weten.

Open-deur-dag, tombola en kienavonden:
Om de werking van de hulppost financieel mogelijk te maken, organiseren wij jaarlijks een open-deur-dag nabij de hulppost. Ook dit jaar zullen wij weer een gezellige middag organiseren met een sfeervol terras, heerlijke lekkernij een een frisse pint, een rad van avontuur met schitterende prijzen, enz. Tevens kunt u een kijkje nemen in de hulppost en zelf zien hoe wij zijn uitgerust. De kienavonden en onze tombola zorgen tevens voor de noodzakelijke middelen. Steun ons en zorg mede hierdoor voor het voortbestaan van de hulppost.

Volleybal:
Onder het motto “Sporten is gezond”, organiseert de hulppost eind augustus een volleybal-toernooi op de terreinen tegenover het kampeerverblijfpark. Ploegen van het park en van verschillende Rode Kruis afdelingen zullen het tegen elkaar opnemen. Kun je een ploeg samenstellen, geef je dan op bij de hulppost en kom samen met ons deelnemen aan een gezellige sportmiddag.

Vragen of inlichtingen:
Hebt u ondanks deze info nog vragen of wenst u meerdere inlichtingen, heeft u belangstelling om eens een kijkje te nemen in de hulppost, neem dan gerust contact op met het postbestuur of met de Rode Kruis vrijwilligers.

Postbestuur:

  • Robert Bink, postverantwoordelijke hulppost, GSM 0476-505004, rob.bink@skynet.be
  • Luc Van Parys, adjunct-postverantwoordelijke, GSM 0497-101996
  • Jeannine Van Parys-Van Campfort, penningmeester, GSM 0486-685726

Rode Kruis Vlaanderen:
Heeft u vragen over Rode Kruis Vlaanderen, de werking, uw plaatselijke afdeling, de diensten van het Rode Kruis, enz. kunt u hiervoor ook terecht op de hulppost. Onze folderkast biedt u een uitgebreide informatie over de verschillende diensten. De afdeling Retie waarbij onze hulppost is aangesloten, beschikt over een moderne ziekenwagen en is aangesloten op het systeem 105. Wij kunnen u derhalve komfortabel ziekenvervoer aanbieden tegen terugbetalingstarieven.

Mogen wij u een prettig verblijf toewensen op het Familiestrand en uiteraard hopen wij voor U dat u ons niet nodig hebt. Wij hopen u hiermede voldoende te hebben ingelicht over onze werking en ik wil besluiten met de uitspraak: “RODE KRUIS, ALTIJD EN OVERAL!”.

Met vriendelijke groeten,
Robert Bink, postverantwoordelijke.